Lekkere molen recepten
Molen pannenkoeken
Wat heb je nodig?
- 250 gram pannenkoekenmeel van de molen
- 475 cl. melk
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels zonnebloem olie
- zakje vanille suiker
- boter of zonnebloem olie om in te bakken
Bereiden
Meng alle ingrediënten door elkaar en
roer dit mengsel tot een glad beslag. Bak nu van
dit beslag dunne pannenkoeken in de hete boter
of olie. Lekker met suiker of stroop.
Tip van de molenaar
Met spek, kaas en uien kun je heerlijke
hartige pannenkoeken bakken. En met appelmoes of
lekkere (bosbessen) jam smaken je pannenkoeken
steeds weer anders!
Volkoren koekjes
Wat heb je nodig voor ongeveer 25 koekjes?
- 250 gram volkoren tarwemeel uit de molenwinkel
- 3 afgestreken theelepels bakpoeder
- 100 gram suiker of rietsuiker
- 150 gram boter
- 1 mespuntje zout
- 1 eetlepel water
- extra suiker voor de garnering
Bereiden
Het
meel in een kom doen met de suiker, het
zout, het bakpoeder en een lepel water. Even
doorroeren en dan de boter in klontjes erbij
doen en goed kneden. Het deeg mag niet te
lang gekneed worden. Het kan ook heel goed
in een keukenmachine worden gemaakt. Alle
ingrediënten erin en draaien maar. Het water
beetje bij beetje toevoegen tot het een
homogene bal vormt. Van dit deeg 2 of drie
rollen maken met een doorsnede van 3
centimeter. Deze rollen door de suiker
rollen en in vershoudfolie in de ijskast
laten opstijven. Na enige tijd of een nacht
de rollen in schijfjes snijden en één kant
in de suiker drukken. De koekjes met de niet
gesuikerde kant op een niet ingevet bakblik
leggen en lichtbruin bakken in een
voorverwarmde over op 200 graden in het
midden van de oven.
Molentip
Dit deeg kan heel goed worden gebruikt
voor het bakken van koekjes met kinderen. Laat
de kinderen de rollen fijn snijden en versieren
met nootjes, rozijnen of stukjes chocolade. Door
het deeg zelf kan ook van alles gemengd worden
zoals muesli, stukjes chocolade of gehakt
hazelnoten of walnoten.
Chocolade muffins
Wat heb je nodig?
- 300 gram bloem van de molen
- 100 gram bruine suiker
- 150 gram kristalsuiker
- 80 gram cacaopoeder
- 1/4 theelepel zout
- theelepel kaneel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 2 grote eieren
- 100 gram ongezouten roomboter
- 250 milliliter karnemelk
- 150 gram oure chocolade, in stukjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden
Celsius en zet alvast een muffinbakvorm met
losse muffinvormpjes erin klaar. Zo kunnen de
vormpjes niet uitzakken tijdens het bakken.
Neem twee beslagkommen. In de ene kom meng je de bloem, het cacaopoeder, zout, bakpoeder en bakpoeder.In de andere kom mix je de suiker, boter, karnemelk en de eieren. Let er op dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Voeg nu het droge mengsel aan het natte mengsel toe en roer dit met een spatel door elkaar tot het opgenomen is (niet langer, want dan overwerk je het beslag!). Wanneer alles gemengd is, meng je 3/4 van de stukjes chocolade door het beslag.
Vul nu de 12 muffinvormpjes gelijkwaardig met het beslag en sprinkel de overige stukjes chocolade over de bovenkantjes. Bak voor ongeveer 18 – 20 minuten. Een caketester moet er droog uitkomen. Laat hierna afkoelen op een rooster en bewaar in een trommel of in vershoudfolie (niet in de koelkast!).
Tip van de molenaar
In plaats van stukje chocolade, kan je
ook smarties in je muffin doen.