Wat zegt een molen?

Wat zegt een molen

Wist je dat de wieken van de molen je iets vertellen?

Molens kunnen boodschappen doorgeven. Vroeger had men nog geen telefoon of internet. De molenaar kon toch berichten doorgeven door de wieken van de molen op een bepaalde manier vast te maken. Er zijn verschillende soorten wiekstanden die hieronder verder worden uitgelegd. Ook vandaag kent de molenaar deze wiekstanden en worden ze nog steeds gebruikt. Om de wiekstanden te bekijken moet je voor de molenwieken staan, met je gezicht naar de wieken toe. Molenwieken draaien tegen de richting van de wijzers van de klok in.

1. Vreugdestand

Molenstand

Als er iets heel leuks is gebeurd dan zet de molenaar de wieken van de molen in de vreugdestand. Dat kan als er iemand gaat trouwen of als er een kindje geboren is. De de meest lage wiek is dan links voor het midden vastgemaakt Let er maar eens op als je een molen stil ziet staan.

 

 

22. Rouwstand

Als er iemand is overleden, zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er iets ergs is gebeurd.
Als je voor de wieken staat dan is de meest lage wiek rechts van het midden vastgemaakt.

 

33. Korte ruststand

Als de molen voor korte tijd stil staat dan heet dat korte rust. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen  even niet werkt. De wieken staan bij deze wiekstand helemaal recht voor het lijf van de molen als een plus teken.

 

44. Lange ruststand

Als de molen stuk is en gerepareerd moet worden dan kan deze een tijd niet werken. De molenaar zet de wieken van de molen dan in lange rust. Mensen uit de omgeving weten dan dat de molen voor langere tijd niet werkt.  De wieken van de molen staan bij lange rust in een kruis.

 65. Feeststand

Bij bijzondere feesten zoals Nationale Molendag wordt de molen versierd. Dit doet de molenaar door vlaggen op de molen op te hangen. In sommige plaatsen van Nederland worden molens versierd door vlaggenlijnen tussen de wieken te spannen.

Molentaal in Zuidoost-Nederland

Wiekstanden zijn niet overal in Nederland hetzelfde. In Zuidoost-Nederland de wiekstanden omgekeerd aan die van de rest van Nederland. Zo is de rouwstand daar wat bij ons de vreugdestand is. Precies omgekeerd dus.